Syntymäjulisteet pienokaisista

Miten äidin kiukku kesytetään?

Kaupallinen yhteistyö:

Kasvun Taika


Moni teistä tietääkin, että olen ennen lasteni syntymää työskennellyt lastenpsykiatrisena sairaanhoitajana. Olen työssäni auttanut lapsia löytämään keinoja hankalien tunteiden kestämiseen ja käsittelyyn, ja ohjannut vanhempia samoissa asioissa.


Mutta kun esikoisen uhmaikä alkoi kunnolla nostaa päätään, huomasin, etten itse osaakaan käyttäytyä sen teoriatiedon mukaan, jota olen työssäni muille opettanut. Menetin malttini helposti, kiukustuin lapseni kiukulle, ja tunsin suurta epäonnistumista joka ikinen kerta, kun hermostuin tilanteissa, joissa tiesin, että olisi pitänyt pystyä pysymään rauhallisena.



Olen aina ollut huono käsittelemään kiukkua, ja yrittänyt vältellä konflikteja viimeiseen asti. Riitelyn olen hoitanut lähinnä mököttämällä ja marttyyriksi heittäytymällä. Joten arvata saattaa, että kaikesta ammatillisesta tietopohjasta huolimatta oman lapsen kiukun kohtaaminen on nostattanut pintaan hyvinkin vaikeita tunteita.


Kuin tilauksesta törmäsin viime vuoden lopulla Kasvun Taika -nimiseen yritykseen Instagramissa. Yrityksen takaa löytyi Heli Mäkelä, sosionomi, toimintaterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja, mindfulness-ohjaaja, Lasten Tunnetaito-ohjaaja ja hengitysterapeutti. Ja toki myös kahden teini-ikäisen lapsen äiti. Helin perustama Kasvun Taika järjestää tunnetaitoja ja hyvinvointia lisääviä palveluja niin lapsille kuin vanhemmille.


Itse kiinnitin tuolloin huomioni ”Myrskyn sydän - kuinka pysyä rauhallisena lapsen saadessa raivarit" -verkkovalmennukseen. Se oli kuin suora vastine mielessäni pyörineisiin syyllisyyden tunteisiin, epävarmuuteen ja pettymyksiin omaa vanhemmuuttani kohtaan. Niinpä ilmoittauduin kurssille saman tien. 


Tästä tapahtumasta on nyt aikaa noin neljä kuukautta. Kurssi itsessään kesti kolme viikkoa, mutta halusin kirjoittaa kokemuksesta vasta pidemmän ajan päästä, sillä mikään asia ei oikeasti korjaudu yhdessä yössä. Tai edes parissakymmenessä.


Kurssi käytiin verkossa viikoittaisten materiaalien avulla. Heliin sai olla yhteydessä koska vain kysymysten tai ajatustenvaihdon tiimoilta, ja kurssilla oli myös oma suljettu Facebook-ryhmänsä, jossa osallistujat saivat halutessaan jakaa ajatuksiaan. 



Suoritin itse kurssin vähän hitaammassa aikataulussa, kiitos muutto- ja joulukiireiden, mutta sekään ei haitannut, sillä valmennussivusto on kurssilaisten käytössä jopa vuoden ajan. Nauhoitteet pystyy lisäksi tallentamaan omalle koneelle, ja materiaalit vaikka tulostamaan itselleen pysyvään arkistoon. Ja pysyvästi niitä kannattaa itselleen hankkiakin, sillä itse ainakin olen palannut materiaalien pariin lukemattomia kertoja viime kuukausien aikana. 


Mutta kuinka sitten kävi; onnistuinko kesyttämätöntä kiukkuni? Osaanko nykyään pysyä viilipyttynä joka kerta uhmaikäisen menettäessä hermonsa?


En tietenkään osaa. Edelleen tulee päiviä ja hetkiä, jolloin oma jaksaminen ei riitä. Hermot menevät ja alennun taas sinne uhmaikäisen tasolle. Mutta vastapainoksi olen saanut lukemattomia kokemuksia tilanteista, joissa olen osannut osoittaa lempeyttä niin lasta kuin itseänikin kohtaan. Olen oppinut ymmärtämään, miksi lapsen kiukku aiheuttaa itselleni hankalan olon. Ja olen oppinut itseämyötätuntoa, antamaan anteeksi itselleni, kun en kykene olemaan paras mahdollinen vanhempi.


Myrskyn sydän -kurssi auttoi ymmärtämään, mitä itsessäni ja lapsessani tapahtuu, kun hermostumme, aina oman lapsuuden kokemuksista suuttumisen fysiologiaan. Se antoi lukuisia keinoja, joilla voin rauhoittaa niin lasta kuin itseäni hermostumisen hetkellä. Ja mikä hienointa, se auttoi tajuamaan, kuinka tärkeää on näyttää lapselle mallia lempeydestä, niin muita kuin itseäänkin kohtaan. 


Toivon, että jokaisella vanhemmalla olisi mahdollisuus oppia näitä asioita. Ymmärtämään lapsen kiukkua, omia reaktioitaan ja niiden seurauksia. Ne voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta usein ne ovat jotain aivan muuta. Usein toimimme tiedostamattamme tavoilla, jotka ovat jo omassa lapsuudessamme muodostuneet. Ja valitettavan usein ne tavat aiheuttavat turhaa pahaa oloa niin itsellemme kuin lapsillemme. 



Jos siis löydät itsesi ahdistumasta, provosoitumasta tai syyllistymästä lapsen kiukutessa, kannattaa käydä kurkkaamassa Kasvun Taika -sivustolle. Ja mitä pikemmin, sen parempi, sillä seuraava Myrskyn sydän -verkkovalmennus alkaa ensi perjantaina, ja sen jälkeen vasta syksyllä. Samalla voit silmäillä, mitä kaikkea muuta Helillä on tarjolla niin verkkokurssien, luentojen, oppaiden kuin blogitekstien muodossa.


Ihanaa toukokuun alkua jokaiselle, muistakaahan huolehtia itsestänne. 🤍


Kommentit