Syntymäjulisteet pienokaisista

Fysioterapeuttinen jälkitarkastus - kokonaisvaltaisen korjaava kokemus

Kaupallinen yhteistyö: 
Naisten fysioterapiakeskus & Pilates Studio 
SUHK mama

Joku ehkä muistaa huhtikuisen postaukseni, jossa kerroin kokemuksistani neuvoloiden jälkitarkastuksissa. Jos tekstiä ei jaksa käydä lukemassa, voin tiivistää sen verran, että molempien käyntien jälkeen jäi aika hölmö olo. Puoli minuuttia kestänyt sisätutkimus ja vaivaantunut röhähdysnaurun saattelema kysymys ”Oliko kivaa synnyttää” ei ihan vastannut kuvitelmaani synnyttäneen äidin hyvinvointia tukevasta käynnistä.


Olen itse saanut kaksi lasta alle kahden vuoden sisään, joten sanomattakin selvää, ettei lihaskunto (tai mikään muukaan kunto) ole pysynyt mukana raskauksien ja synnytysten aiheuttamassa kuormituksessa, vaikka ennen lapsia liikuntaa harrastinkin aktiivisesti.

Heinäkuussa, kun kuopuksen syntymästä oli kulunut yhdessä hujauksessa lähes neljä kuukautta, tuumasin, että olisi aika alkaa huolehtia myös omasta hyvinvoinnistani. Aloitin kehonpainotreenailun, ja vaikka yritin vähän himmailla treeni-intoa, taisin tapani mukaan tehdä vähän liikaa vähän liian nopeasti, sillä alaselkäkivut pistivät jumpalle stopin jo viikossa. Silloin päätin, että palkintona itselleni kahdesta läpieletystä raskaudesta, etsisin vihdoin tahon, joka pystyisi asiantuntevasti auttamaan kehoani palautumaan ja kuntoutumaan kokemistaan ponnistuksista. 

Ja tuo apu löytyi Naisten Fysioterapiakeskus & Pilates Studio SUHK Mamalta. Varasin itselleni puolitoista tuntia kestävän fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen äitiysfysioterapeutti Terhi Antikaiselta. 

En oikeastaan tarkkaan tiennyt, mitä tuo tarkastus käytännössä pitäisi sisällään, mutta odotukset olivat luonnollisesti aika paljon korkeammalla kuin neuvolan jälkitarkastusta kohtaan. Ja korkeista odotuksistani huolimatta ne ylittyivät moninkertaisesti! 


Vastaanotolla tunsin ensimmäistä kertaa synnytyksen jälkeen, että joku oikeasti paneutui kokonaisvaltaisesti siihen, miten itse voin. Käytimme aluksi aikaa jutellen raskauksistani, synnytyksistä ja niiden jälkeisestä palautumisesta. Sain kertoa tai olla kertomatta juuri niin paljon kuin itse halusin. 

Ja vaikka juttua riitti, jäi silti ruhtinaallisesti aikaa todella perusteelliseen jälkitarkastukseen. Lantionpohjani ja keskivartalon tuki erkaumineen tutkittiin niin perinpohjaisesti, etten ollut tiennyt moisen olevan edes mahdollista. Sain kuulla tehneeni lantionpohjalihasten harjoituksia oikein, mikä oli tietysti ihana asia, sillä se oli ainoa ”treeni”, johon kehoni vaikeiden raskauksien aikana kykeni. Sain myös lisävinkkejä, kuinka vahvistaa keskivartaloa ja lantionpohjaa entisestään. 

Lisäksi sain yksilöllisiä ohjeita muunmuuassa lantionpohjan toisessa reunassa olevan kireyden hoitamiseen. Tämä on yksi esimerkki vaivoista, joita ei itse edes tiedosta, mutta jotka saattavat vuosienkin päästä aiheuttaa hankalia oireita, erityisesti liikunnan lisääntyessä. 

Käynnin jälkeen itselleni jäi lähes pökerryttävä olo kaikesta siitä tiedosta, jota olin saanut kehooni ja hyvinvointiini liittyen. Onneksi ehdimme käydä muutamia treeniliikkeitäkin läpi ihan kädestä pitäen, lihasmuisti kun toimii usein paremmin kuin äitiaivot. 


Ja vaikken kaikkia termejä ja pieniä yksityiskohtia tule ehkä muistamaan, jäi käynnistä tärkeimpänä antina olo siitä, että minusta todella huolehdittiin. Että sain kolmen vuoden yhtäjaksoisen raskaus-synnytys-imetys -kierteen jälkeen asiantuntevan tiedon siitä, miten kehoni voi, ja miten voin auttaa itseäni toipumaan vielä paremmin. 

Jos siis ei vielä tullut rivien välistä selväksi, suosittelen koko sydämestäni äitiysfysioterapiakäyntiä kaikille synnyttäneille naisille. Fysioterapeuttinen jälkitarkastus sopii parhaiten äideille, joiden synnytyksestä on kulunut enintään vuosi, mutta vaikka lasten saannista olisi vierähtänyt jo vuosikausia, voin vannoa, että äitiysfysioterapeutin tapaamisesta on pelkkää hyötyä. 


Toivon myös, että jonain päivänä neuvolankin kautta olisi mahdollista saada äitiysfysioterapeuttien tarjoamaa tietoa ja taitoa raskaudesta palautumiseen. Sillä me kaikki äidit ansaitsemme tulla kohdatuksi ja autetuksi kokonaisvaltaisesti. 🤍

Kommentit