Syntymäjulisteet pienokaisista

Taaperoperheen ruokahuoltovinkit

Moni perhe on viime viikolla joutunut yllättäen tilanteeseen, jossa vanhemmat tekevät etätöitä ja hoidossa ollut lapsi viettää yhtäkkiä kaikki päivät kotona. Nyt näyttää, että tämä poikkeusjärjestely saattaa kestää vielä ties kuinka kauan. Se on monella tapaa kuormittava tilanne, eikä vähiten ruokahuollon kannalta! 

Olen itse viettänyt kotielämää kohta kaksi vuotta, ja koen edelleen haastavimmaksi osaksi arkea ideoida itselle ja taaperolle (ja miehelle joka elää kyllä vaikka varpaankynsillä jos muuta ei ole saatavilla) ruokia seitsemänä päivänä viikossa, kaksi kertaa päivässä. Lyhyellä matikallani se tekee 14 lämmintä ateriaa viikossa, ja noin 60 kuukaudessa! Ei siis ihme, että ideat ja energiat kattiloiden äärellä meinaavat välillä tyrehtyä. 


Yritän suosia ruokahuollossamme mahdollisimman paljon itse tehtyä, koska se on halvempaa, terveellisempää ja (muutamia epäonnistuneita kokeiluja lukuunottamatta) paremman makuista kuin valmisruoat. Välillä motivaatio-, inspiraatio- tai aikapulan vuoksi turvaudumme toki eineksiinkin (pinaattilätyt, kalapuikot ja tietyt 1-3v purkkiruoat uppoavat satunnaisesti annettuina kuin suurinakin herkkuina). Kivan lisän arkeen tuo myös ResQ-sovellus, jonka avulla pienellä ravintolaköyhällä paikkakunnallakin saa joskus haettua hävikkiruokaa esimerkiksi lähikouluista ja -päiväkodeista. Suosittelen tutustumaan!

Tämän postauksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole mainostaa valmisruokia ja puhelinsovelluksia, vaan antaa edes jonkinlaisia ideoita tällä hetkellä vallitsevaan poikkeustilanteeseen. Ja hienoa, jos joku normaalioloissakin kotivanhemmuutta työkseen tekevä saa tästä uusia ideoita arjen pyöritykseen. Otan myös mielelläni vastaan muiden kotivanhempien vinkkejä ruokaideoista erityisesti taaperoperheelle!

Jauheliha ja pasta pettävät harvoin. Niistä saa myös loihdittua yllättävän monta eri  ruokalajia!😄

Tässä siis hahmoteltuna meidän kahden aikuisen ja yhden taaperon (sekä jäteimurina toimivan koiran) viikon ruokalista. Suurin osa ruoista on täysin perusruokia, joten en lähde ohjeita tähän kirjoittamaan, mutta jos jokin ruoka herättää erityisen mielenkiinnon, voin ohjeen toki mieluusti jakaa! 

MAANANTAI
Ap: puuro marjoilla 
Lounas: kasvisnauhamakaronilaatikko
Vp: jugurttia ja hedelmiä
Päivällinen: jauhelihakeitto
Ip: bansku ja leipä

TIIISTAI
Ap: puuro marjoilla
Lounas: kanakastike pastalla/riisillä 
Vp: smoothie (jugua, banskua, marjoja)
Päivällinen: pinaattipannari
Ip: rahkaa ja marjoja

KESKIVIIKKO
Ap: jugurtti ja banskua 
Lounas: linssikeitto
Vp: karjalanpiirakka, hedelmää
Päivällinen: tonnikalalasagne
Ip: rahkaa ja marjoja

TORSTAI
Ap: puuro mehukeitolla
Lounas: jauhelihakastike pastalla
Vp: banaanipannari
Päivällinen: bataattivohvelit
Ip: jugurtti ja leipä

PERJANTAI
Ap: puuro mehukeitolla
Lounas: siskonmakkarakeitto
Vp: banaanipannari
Päivällinen: kasvispihvit
Ip: rahka marjoilla

LAUANTAI
Ap: puuro mehukeitolla 
Lounas: seitifileitä bataattiraneilla
Vp: smoothie 
Päivällinen: italianpata
Ip: bansku ja leipää

SUNNUNTAI
Ap: jugurtti ja leipä 
Lounas: kanatomaattimozzarellapasta
Vp: apinaeväitä ja hedelmiä
Päivällinen: linssipata 
Ip: rahka marjoilla

Aamu-, väli- ja iltapaloja varten meillä on aina kaapissa valmiina maissinaksuja sekä speltti- ja talkmuruja, joita taapero tykkää napostella esimerkiksi jugurtin kyljessä. Niillä saa myös kivasti venytettyä pöydässäviihtymisminuutteja, jos oma ruokailu on vielä kesken!

Huomasitte varmasti, että lista sisältää paljon makaroniruokia. Tämä ei johdu pelkästään mieltymyksestäni italialaista keittiötä kohtaan, vaan paljolti siitä, että taaperomme ei jostain tuntemattomasta syystä ole oppinut pitämään riisistä eikä perunasta  missään muodossa. Tarjoamme niitäkin sisältäviä ruokia ajoittain, mutta usein se tarkoittaa pojan osalta sitä, että hän käyttää yhden lusikallisen ruokaa suussaan ja ilmoittaa sen jälkeen kohteliaasti ”ei”. Silloin syömme miehen (ja koiran) kanssa juhlallisen ison aterian, ja poika napsii mahaansa lisukkeita, kuten parsaa (jota hän jostain käsittämättömästä syystä rakastaa yli kaiken), raejuustoa, avokadoa ja tomaattia. Kasvisruokia yritän sisällyttää lähes joka päivälle, mutta en siitäkään pakkomiellettä tee, kun ideat loppuvat kesken. 

Toinen mahdollisesti huomiota herättävä kohta on aamu- ja iltapalojen toistuminen aika samanlaisina päivästä toiseen. Se johtuu kahdesta asiasta: siitä, että en yksinkertaisesti jaksa enää kuluttaa rajallista mielikuvitustani erilaisten aamu- ja iltapalojen kehittelyyn, kun päivään mahtuu kolme muutakin ateriaa, joiden sisältöä yritän parhaani mukaan vaihdella, ja toiseksi siitä, että nirsoilukauttaan iloisesti elelevä taapero keksii kieltäytyä milloin mistäkin takuuvarmaksi ajattelemastani herkusta (kuten simppelin banaanimuffineista!!). Helpompaa siis meille kaikille, että pysyttelemme turvallisiksi havaitulla puuro- ja jugurttilinjalla, kunnes niihinkin tulee stoppi (sitten olen pulassa). 

Kaksi meidän taaperomme luottotuotetta, molemmat täysin ilman lisättyjä sokereita tai makeutusaineita, jugut myös ilman mehutiivisteitä. Kannattaa tutustua näihin tuoteperheisiin!
Lisäksi taustalla näkyy kaksi luottokirjaani mielikuvitusblokkien kesyttämiseen;
 Simppeliä sormiruokailua & Samasta padasta

Ruoanvalmistuksesta vielä muutama sananen. Kerroin suosivani enimmäkseen itse tehtyä ruokaa. Mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että kokkaisin kaksi ateriaa päivässä viikon jokaisena päivänä. Oma kokkaushitauteni yhdistettynä taaperon vahvaan seurankaipuuseen johtaisi pian siihen, että muuta emme sitten päivien aikana tekisikään kuin ruokaa, hyvin hyvin hitaasti. Valmistan siis tuoretta ruokaa viikosta ja miehen työvuoroista riippuen noin 4-6 päivänä, mutta teen kerralla yleensä tuplasuuria annoksia ja pakastan ylijäämät valmiina annoksina taaperolle, joskus aikuisillekin. Pakkasesta on helppo ottaa ruokia vaikka suoraan mikroon sulamaan, silloin kun tuoretta ei ole saatavilla. Tämä toimii meidän pienessä perheessämme todella hyvin, mutta suurilukuisempien ja isoruokaistempien perheiden kanssa se on toki hankalampaa. 

Kun on kerran rikkonut pakastimen availemalla sitä kymmenen kertaa päivässä tarkistaakseen mitä ruokaa siellä taas olikaan valmiina, on aika ryhtyä järjestelmälliseksi. Esittelen siis tähänastisen elämäni hienoimman keksinnön; pakasteruokien lista tukkimiehen kirjanpidolla!


Onnittelut teille, jotka jaksoitte ruokaromaanin kahlata loppuun asti! Toivottavasti edes joku sai tästä pientä helpotusta arjen loputtomaan ruokarumbaan, oli kyse sitten poikkeusolojen sanelemasta tilanteesta tai perusarjesta.

Kommentit