Kirje 1 vuotiaalle tyttärelle

10 syytä miksi taaperon äitiys on parasta

Korona-aika on tuonut lieviä koettelemuksia minun ja esikoiseni yhteiseloon. Olemme viettäneet niin paljon aikaa yhdessä, että ärsyyntymiskynnys on valunut selvästi matalammalle, niin äidillä kuin pojallakin. Välillä tuntuu kuin olisimme vanha aviopari, toinen tiuskii ja toinen tekee kaikkensa ärsyttääkseen ja saadakseen tiuskijan tiuskimaan vielä vähän lisää. Ajoittaisista (siis päivittäisistä) yhteenotoista huolimatta rakastan poikaani yli kaiken, ja oikeasti jopa pidän hänestä ja hänen seurastaan. Esikoiseni täytti tänään 2 vuotta, enkä voisi kuvitella elämääni ilman tuota hassua, energistä, tunteellista ja terävää pientä poikaa. Siksi ajattelin kerrankin keskittyä vain ja ainoastaan positiiviseen, ja kokosin listan syistä, miksi on aivan mielettömän mahtavaa olla taaperon äiti. Koska se ihan oikeasti on (useimmiten ainakin).

Tässä siis 10 parasta asiaa taaperon äitiydessä:

1. Taapero osaa jo nukahtaa ja nukkua itsekseen, ja menee niin aikaisin nukkumaan, että vanhemmille jää mukavasti omaa aikaa raskaan päivän päätteeksi. Lisäksi taaperon nukkuminen pinnasängyssä takaa vanhemmille vielä yksinoikeuden omaan sänkyynsä (laitojen poistoa odotellessa).

2. Herääminen kukonlaulun aikaan on oikeastaan aika kivaa, varsinkin kesällä kun aurinko on jo noussut ja linnut laulavat (eivätkä viereisen työmaan koneet ole vielä aloittaneet korvia särkevää jylinäänsä). Päivässä ehtii tehdä vaikka mitä kun aamupala on syöty, kämppä siivottu ja ensimmäiset leikit leikitty jo ennen Huomenta Suomen lopputekstejä!

3. Taapero osaa jo arvostaa television viihdetarjontaa, ja jaksaa varmuudella istua töllön edessä suositusten mukaisen ajan (ja paljon paljon pidempäänkin jos äidillä on vaikkapa tiukka tilanne vauvan kanssa). Sitäpaitsi Ryhmä Hau on oikeasti aika viihdyttävä!4. Tulet opetelleeksi täysin uuden kielen ja pääset loistamaan tulkkaustaidoillasi taaperon yrittäessä selittää kenelle tahansa perheen ulkopuoliselle asioita, jotka ovat sinulle ja jälkikasvullesi täysin selkeitä, mutta kuulijan korvissa muistuttavat lähinnä epämääräistä mongerrusta.

5. Saat tuntea itsesi maailman tärkeimmäksi ihmiseksi, sillä nimeäsi toistetaan useita kymmeniä kertoja päivässä (nimesi ei toki ole enää se millä sinua on koko tähänastinen elämäsi kutsuttu).

6. Pääset toimimaan vaikuttajana ja kokeilemaan, miltä tuntuu olla seurattu ja kopioitu julkisuuden henkilö. Kaikki mitä sanot, toistetaan, ja kaikki mitä teet, toistetaan vielä varmemmin. 

7. Et joudu enää päivittäin arvailemaan lapsen itkun syitä, niin kuin vauva-aikana. Taaperon itkuilla on aina selkeä syy, vaikkakaan syyn järkiperäisyydestä ei ole takuita (ellei itkukohtauksen saaminen liian lyhyistä hihoista, kiellosta tunkea plasto-mopoa jääkaappiin tai pyynnöstä esitellä mummille uutta lelua ole jonkun mielestä järkevää).


Taaperon logiikalla koko poika saa olla jugurtin peitossa, mutta pöydälle sitä ei saa mennä.
8. Pääset kokemaan, kuinka ihmeellinen ympäröivä maailmamme oikeasti onkaan. Milloin viimeksi olet pysähtynyt seuraamaan muurahaisen kulkua ruohikossa kymmeneksi minuutiksi, tai ihastellut joka ikistä lentokonetta, lintua ja perhosta, jotka kävelylenkin aikana nähdään? 

9. Tulet huomaamattasi kehittämään tärkeitä ominaisuuksiasi, kuten kärsivällisyyttä, neuvottelutaitoja, mielikuvitusta, havainnollistamiskykyä ja aggressionhallintaa. Ja mikä parasta, oma koutsi kulkee jatkuvasti vierellä pitäen huolen, ettet jätä harjoituksia väliin. 

10. Kaikkein hienointa kuitenkin on se, että saat seurata paraatipaikalta sitä voimaa, viisautta, eläytymistä, lämpöä, empatiaa, tunteenpaloa ja rakkautta, joita vain taapero pystyy tarjoamaan. Eikä hän loppujen lopuksi vaadi vastineeksi muuta kuin ehdotonta rakkautta. Ja paljon syliä.


Ihanaa syntymäpäivää maailman rakkaimmalle pojalleni. Kiitos, että teit minusta äidin, ja opetat minulle joka päivä, miten kasvaa parhaaksi äidiksi juuri sinulle. 🤍Kommentit