Syntymäjulisteet pienokaisista

Vauvatarvikkeiden timantit - 10 parasta hankintaa

Olen vauvatarvikkeiden himohamstraaja. Enkä liioittele yhtään. Esikoista odottaessani kahlasin kymmeniä artikkeleita, blogipostauksia ja keskusteluita vauvavuoden ehdottoman tärkeistä välineistä. Tiesin kyllä, että kaikki vauvat eivät luultavasti hyötyneet kaikista tarvikkeista, mutta koska en tiennyt mistä tuleva esikoisvauvani pitäisi, näin ainoaksi järkeväksi ratkaisuksi hankkia etukäteen kaiken, mistä hän ehkä saattaisi hyötyä. Ratkaisun järkevyydestä olen sittemmin muuttanut mieleni. 

Mutta hamstrauksestani on seurannut ainakin sen verran hyvää, että olen päässyt nyt kahdella vauvalla testaamaan lähestulkoon kaikkia vauvatarvikkeita, mitä markkinoilla liikkuu. Ja koska uskon, että täältä löytyy ainakin yksi tuleva tai nykyinen äiti, joka tällä hetkellä miettii, mitä omalle pallerolle kannattaisi hankkia, päätin kirjoittaa kootut kokemukset tarvikkeista, jotka ovat nurkkiimme viime vuosina kerääntyneet.

Aloin alunperin kirjoittaa postausta vauvatarvikkeiden timanteista ja turhakkeista, mutta siitä olisi tullut niin iso kokonaisuus (koska tavaraa on niin järkyttävä määrä), että päätin jakaa postauksen kahteen osaan. Tässä siis meidän perheen timantit, turhakkeista kuulette ensi viikolla!


Baby Björn sitteri
Tätä hehkutettiin jo esikoisen aikaan ainoana sitterinä, jossa jokainen vauva viihtyy. Ajattelin pitkään hehkutuksen johtuvan vain nimekkäästä merkistä ja kalliista hinnasta. Mutta esikoisen ollessa kaksikuinen (ja kannettuani häntä kaksi kuukautta noin 12 tuntia päivässä kun tyyppi ei suostunut oleskelemaan tai nukkumaan missään muualla kuin sylissä) annoin lopulta periksi ja hankin kyseisen sitterin käytettynä muutamalla kympillä. Ja se oli parhaiten käytetty raha ikinä! Esikoinen nukkui tuolissa päiväunensa ja suostui jopa useita minuutteja pomputtelemaan siinä hereillä. Ja nyt kuopuksemme on perinyt tämän nerokkaan keksinnön, ja viihtyy siinä vielä  paljon edeltäjäänsä paremmin. Lisähuomautuksena vielä, että kyseinen tuoli tunnetaan myös termillä niskakakkasitteri, sillä se saa jollain ihmeellisellä tekniikalla vauvan suolen tyhjenemään.
Kirppu pariviikkoisena

Puhelimen suhinasovellus
Esikoisen vauva-aikana tämä oli aivan ehdoton. Se mahdollisti puolta tuntia pidemmät vaunu-unet (kun vaunuihin lopulta kolmekuisena suostuttiin nukahtamaan) ja vanhempien liikkumisen asunnossa ilman villasukkia vauvan mentyä illalla nukkumaan. Nytkin käytän suhinaa iltaisin ja aamuisin vauvalle, jottei tämä heräisi niin helposti taaperon jokseenkin äänekkääseen puuhailuun. Ja suhinaan ei huhupuheista huolimatta koukutu. Ainakaan kovin pahasti.

Kantoväline
Näitä tuli hamstrattua aikamoinen kasa esikoisen vauvavuoden alussa, todettuamme ettei poika tosiaan suostunut vaunuissa makaamaan puolta minuuttia pidempään, vaikka olisi kuinka keinutettu ja rynkytetty tai juostu soraista tietä hiestä märkänä. Erityisen iloinen olen ollut marsupi breeze-neliöliinarepun hankkimisesta. Olen molempia vauvoja kantanut siinä ensimmäiset kuukaudet, ja repun pukemisen helppous, keveys ja liinamaisuus (verrattuna moniin muihin kantoreppuihin) ovat vertaansa vailla. Eikä hinta edes uutena huitele samoissa sfääreissä kuin monilla muilla merkeillä. Toisena reppuna olen käyttänyt Tulan Free to Grow -mallia, joka varsinkin vähän isomman vauvan kanssa oli ihana apu ulkona liikkuessa. 
Esikoisen päiväunet

Liinojakin kaapistani löytyy trikoisesta kudottuun ja rengasmalliin, mutta niitä en ole vielä kuopuksellamme jaksanut käyttää, koska olen laiska kertaamaan sidontaohjeita. Esikoisella tykkäsin trikooliinasta sen helppouden ja hyvän tuntuman vuoksi, ja rengasliinaa käytin silloin kun piti todella nopealla aikataululla napata vauva kyytiin. Kudottu liina ei ollut oma juttuni, ehkä helteisen kesän tai huonon sidontatekniikan vuoksi, mutta tiedän että lukemattomat äidit vannovat juuri kudottujen nimeen, varsinkin jos vauvaa kantaa paljon.

Itkuhäly
Näitä on käytetty vaunupäikkäreillä, mökillä saunoessa, kesällä istuttaessa iltaa ulkona ja isoissa asunnoissa koko yön vauvan nukkuessa eri huoneessa. Meidän Padwico-merkkiset hälymme ovat nyt palvelleet kaksi vuotta, ja olen ollut todella tyytyväinen tähänkin hankintaan. Hälyt näyttävät nukkumispaikan lämpötilan (edellyttäen ettei lämpöanturi ole painuneena esimerkiksi vaunukangasta vasten), varoittavat loppuvasta akusta hyvissä ajoin, kestävät kovaa pakkasta ja niillä voi jopa käydä keskusteluja vanhempien kappaleesta löytyvän puhenapin avulla (käytetty ehkä kerran). Sanoisin, että hinta-laatu-suhteeltaan nämä ovat yhdet parhaista vauvahankinnoistani!

Unipesä
Tämä on niitä hankintoja, jotka ostin esikoiselle, joka ei niitä arvostanut. Mutta onneksi varastotilaa riitti sen verran, että säästin suurimman osan epäonnistuneista hankinnoista siltä varalta, että seuraava vauva osaisi äidin vaivannäköä arvostaa. Kuopuksemme onkin viimeiset kaksi kuukautta nukkunut yönsä tässä pesässä  (paitsi silloin kun väsynyt äiti nukahtaa imetyksen aikana ja tyttö jää sänkyyn), ja päivisin käytämme samaista keksintöä olohuoneen kehdossa. Unipesä tekee jättimäisen isosta pinnasängystä turvallisen ja kotoisan pienelle kirpulle. Ja siitä on ollut hyötyä myös refluksivaivoissa, sillä unipesän kääntäminen toisinpäin estää vauvaa valumasta pinnasängyn jalkopäähän sängynpäädyn ollessa korotettuna.




Stokke-tuolin newborn-osa
Toinen esikoisen aikaisista turhakkeista, joka on kuopuksen myötä noussut uuteen loistoon. Esikoinen ei tässä viihtynyt kahta sekuntia kauempaa, mutta tyttömme on päässyt newborn-osan myötä osallistumaan perheen aterioihin ensiviikoistaan lähtien. On myös turvallisempaa pitää tyttöä yläilmoissa kuin lattian tasalla, jossa päähän saattaa kopsahtaa esimerkiksi esikoisen juomapullo. Tai epämieluisaa ruokaa sisältävä lautanen.

Organizer vaunuihin
Mies pyöritteli päätään tälle hankinnalle, ja itsekin huomasin miettiväni onko oikeasti tarpeellista kuljettaa ylimääräistä pussukkaa vaunuissa roikkumassa, kun useimmiten mukana oli hoitokassi täynnä tavaraa. Mutta ainakin koirallisena ihmisenä koen todella hyödylliseksi tuon työntöaisassa mukana kulkevan pikkulaukun. Sinne saa kesällä (kun hellehepenissä ei ole taskuja) avaimet ja puhelimen, ja talvella esimerkiksi varahanskat (kun sitä ei ikinä muista kuinka kylmä sormille tulee vaunuja työntäessä). 

Leikkimatto
Eiväthän ne kovin kauniita sisustuselementtejä ole. Ja vievät lattialta ihan liikaa tilaa. Ja ainakin miespuoliset henkilöt (niin taaperot kuin aikuisetkin) näyttävät kompastuvan maton kaariin joka ikinen kerta ohi kulkiessaan. Mutta pienistä miinuspuolista huolimatta hankinta on meillä ollut mitä hyödyllisin, sillä vauva näyttää viettävän matolla aikaa todella mielellään. Kuten myös taapero. Näissä matoissa kannattaa unohtaa skandinaavisiin koteihin sopivat hailakat värit, sillä mitä räikeämpi ja mitä oudompia kilkuttimia sisältävä matto, sitä iloisempi vauva.



Baby-Vac nenäimuri
Ilman tätä välinettä emme luultavasti olisi selvinneet esikoisen vauvavuodesta ilman vakavia traumoja. Poika nimittäin inhosi nenän imemistä (nykyään se on vastoin kaikkea logiikkaa hänen mielestään hauskaa), ja nuhanenän tyhjentäminen suukäyttöisellä imulla oli jo ennen puolivuotispäivää silkka mahdottomuus, vauvan huutaessa ja kiemurrellessa kaikella sillä voimalla, mikä pienessä pojassa piili. Imuriin kiinnitettävä nenäimu ei toki sekään poikaa aluksi miellyttänyt, mutta ainakin homman sai hoidettua todella paljon tehokkaammin ja nopeammin (ja ilman päänsärkyä posket lommolla imemisestä).

Jumppapallo
Viimeinen listalle päässyt ei ole varsinainen vauvatarvike, mutta siitä huolimatta ehdoton hankinta vauvaperheeseen. Sen lisäksi, että tämä on yksi parhaita kivunlievittäjiä odotellessa synnärille pääsyä tuskaisten supistusten (jotka eivät ole mitään verrattuna niihin oikeasti tuskaisiin supistuksiin, jotka synnytyssalissa koittavat) kourissa, on jumppapallolla pomppiminen myös yksi parhaista itkuisen vauvan rauhoittamiskeinoista. Ja samalla siinä saa turvallisesti purkaa yövalvomisen aiheuttamaa turhautumista. Ja reisilihaksetkin treenautuvat! Harvalla tarvikkeella on näin monipuolisia hyötyjä. 


Muistutan vielä, että se mikä meillä on toiminut, ei välttämättä muilla toimi. Loppujen lopuksi oman vauvan suosikit löytää vain kokeilemalla. Joten ei muuta kuin hamstraamaan!

Kommentit