Kirje 1 vuotiaalle tyttärelle

Vastasyntyneestä vauvaksi - 2 kk kuulumiset

Meidän pieni vastasyntynyt käärömme täytti jo kaksi kuukautta! Aika kuluu uskomattoman nopeasti, ja vaikka tytön muuttumista tuhisevasta mytystä oikeaksi vauvaksi on ollut ihana seurata, on samalla hurjan haikeaa viikata vaatteita yksi toisensa jälkeen pieneksi jääneiden pinoon, ja miettiä tuleeko niitä enää ikinä käytettyä. Olemme tällä hetkellä aika varmoja, että kaksi lasta on meille täydellinen määrä. Olemme näiden pienokaisten myötä saaneet jo enemmän kuin olisi uskaltanut edes toivoa. Ja vaikka joskus päättäisimme, että kolmas lapsi sopisi joukkomme jatkoksi, ei sellaisen saaminen ole millään lailla taattua. 

Siksi tämä vauvavuosi tuntuu erityisen tärkeältä. Lisäksi tästä puuttuu se esikoisvauvan aikainen hämmennys ja kuormitus, joita kaiken uuden opettelu silloin aiheutti. Aion siis elää ja hengittää pienen tyttövauvani ensimmäistä vuotta niin täysillä kuin on mahdollista. Ja siksipä blogiinkin tulee varmasti eksymään usein vauvasisältöä. Kuten nyt.

Pieni tirppanamme, isoveljen sanoin vaapi, ylitti siis eilen kahden kuukauden iän. Pidän sitä jonkinlaisena rajapyykkinä vastasyntyneisyyskauden (eikö olekin hieno termi) ja pikkuvauvaksi muuntautumisen välillä. Vauvamme ei ole enää vain silmiään aukova möllöttäjä, vaan ihan oikea ihminen, joka naureskelee, seurailee, itkee oikeita kyyneliä ja tunnistaa perheenjäsenensä. 


Vauvojen, ja tietysti erityisesti oman vauvan hymyssä on jotain järjettömän ihanaa. Aivan kuin he tietäisivät jotain mitä me emme tiedä. Ja ehkä he tietävätkin. Ainakin siitä päätellen, kuinka paljon iloa tyttö saa irti pelkästään kattoon tuijottelusta. En suostu uskomaan, että pelkkä varjo tai lamppu olisi niin kiinnostava ja hilpeyttä herättävä ilmiö. 

Tytöllemme on muodostunut selkeät mielipiteet monesta muustakin tärkeästä asiasta, kuten lempiasennoista ja ajanviettopaikoista. Hän on luonteeltaan mukautuva ja tyytyväinen, mutta jonkin asian (useimmiten mahakipuun tai nälkään liittyen) ollessa huonosti, hän ilmoittaa siitä hyvin selkeästi (ja kovaäänisesti). Äitiinsä tullut.

Mahakivut ja pulauttelu ovat vähän varjostaneet alkutaivaltamme, ja päädyimme 1,5 kk iässä kokeiltuamme kaikkia keksimiämme kotikeinoja, käymään osteopaatilla. Siellä todettiin tytöllä olevan refluksioiretta ja kaikenlaisia kireyksiä, jotka selittivät yöllisiä ähellyksiä ja hetkittäistä tyytymättömyyttä. Nyt on kaksi osteopatiakertaa takana ja luultavasti vielä muutama edessä. Kauheasti helpotusta ei vielä oireisiin ole saatu, mutta toivottavasti joko hoito tai aika korjaisi vaivan. Tällä hetkellä olen itse myös maidottomalla dieetillä, mutta vielä ei ole siitäkään tuloksia näkynyt.

Kirjoittelen varmasti myöhemmin lisää osteopatiakäynneistämme, refluksivaivoista ja siitä mikä on ja mikä ei ole auttanut. Ne ansaitsevat oman postauksensa, jotta tämä ei veny kirjan mittaiseksi.

Mahavaivoista huolimatta olen kokenut nämä ensikuukaudet todella paljon helpommiksi kuin esikoisen kanssa. Toisella kierroksella olo varmasti auttaa asiaa, mutta jo nyt pystyn sanomaan, että uusi tulokkaamme on monin tavoin erilainen kuin herkkä isoveljensä. Tytön myötä olemme vihdoin saaneet kokemuksen vauvasta, johon pätee normaalit vauvaan liittyvät odotukset. Hän nukkuu vaunuissa, ottaa tutista lohtua, itkee kun jokin on vialla ja ennen kaikkea rauhoittuu kun tuo vika on korjattu. Lisäksi tähän astiset tiheät imut ovat kestäneet noin vuorokauden (koko ensimmäisen puolivuotisen sijaan).

Olisi ihanaa jakaa kanssanne lasteni kuvia enemmänkin, koska he ovat tietysti mielestäni maailman suloisimmat lapset.
Mutta olen päättänyt olla julkaisematta kuvia, joista lapseni voidaan tunnistaa. En myöskään kirjoita lapsistani nimellä, vaikka niin kovasti tekisi mieli tämänkin uuden tulokkaan nimi paljastaa. Se on nimittäin myös mielestäni maailman kaunein. 🤍

Vaikka aika lentää siivillä, olemme onneksi vasta vauvavuoden alussa. Ensi sunnuntaina tyttömme saa nimen ja kasteen, ja monella tapaa siitä vasta alkaa vauvavuoden mielenkiintoisin vaihe. Palaan taas kertomaan mitä kaikkea se on pitänyt sisällään.

Ihanaa kesänalkua ihmiset!🌷

Kommentit