Syntymäjulisteet pienokaisista

Vauvasta taitava nukkuja - hyvien yöunien lähtökohdat

Uni-sarjan postaukseen tullut vähän viivettä tässä kesän aikana. Olen kovasti yrittänyt koostaa jotain järkevää sanottavaa vauvamme unien ja rytmien kehityksestä, mutta se on ollut aika haastavaa, kun viimeisen kahden kuukauden aikana unia on ollut vaikeuttamassa kaksi rotarokotetta (joista molemmat pistäneet pakan, ja pakin sekaisin kahdeksi viikoksi) sekä kesäkuun pitkä hellejakso. 



Lykkään siis johtopäätösten julkaisemista vauvamme unitaidoista vielä vähän myöhemmäksi, ja kerron sen sijaan lupaamiani vinkkejä, joita Anderssonin kirja ja muut lähteet (unineuvojat enimmäkseen) antavat vauvan unitaitojen parantamiseksi.

Rytmin muodostamisesta ja itsenäisen nukahtamisen taidosta löytyy jo postaukset, joten tähän tekstiin jäi jäljelle viisi yhtenäisten unien lähtökohtaa, joita en ole vielä tullut maininneeksi. On hyvä muistaa, että usein (ei aina) on yllättävän pienistä ja suhteelliseen helposti korjattavista asioista kiinni, nukkuuko vauva yönsä hyvin vai huonosti.


AIKAINEN NUKKUMAANMENO
Vauvat nukkuvat syvintä unta ennen puolta yötä, joten tämä hyödyllinen univaihe jää käyttämättä jos vauva menee yöunilleen vasta myöhään illalla. Melatoniinintuotanto on myös vahvinta alkuillasta, joten vauvat nukahtavat silloin yleensä helpommin.

VIILEÄ MAKKARI
Elimistö tuottaa melatoniinia paremmin viileässä, joten nukkumishuone olisi hyvä olla niinkin viileä kuin 16-19 astetta. Lisäksi vauvan kapaloiminen tai unipussin käyttäminen on vähän hankalaa, jos makuuhuoneessa nousee hikipisarat pelkästä vaippasillaan makoilusta.

PIMEYS
Hyviin pimennysverhoihin kannattaa panostaa, sillä ainakin asiantuntijoiden mukaan pienikin valoisuus saattaa herättää vauvan. Ja kesällä sitä valoa riittää vähän liiankin kanssa, niin illalla kuin aamullakin.

UNIRAUHA
Jos nukut vauvan kanssa samassa huoneessa, ei kannata mennä sänkyyn kovin pitkäksi aikaa lukemaan tai pyöriskelemään hereillä, sillä vauvat jollain yliluonnollisella tavalla aistivat äidin hereillä olon ja saattavat itse herätä kevyestä unesta äidin seuraksi. Uskomatonta, mutta ilmeisesti totta. Ylimääräistä meluamista kannattaa myös välttää yöuniaikaan, jotta vauva ymmärtää kyseessä olevan yöunet, eikä päiväunet, joilta voi tunnin päästä herätä hillumaan. White noise on ollut meidän molempien lasten unirauhan pelastus!

SYÖMISEN JA NUKAHTAMISEN EROTTAMINEN
Syöttämistä ei kannata jättää viimeiseksi toimeksi ennen nukkumaanmenoa, sillä se johtaa helposti siihen, että vauva yhdistää maidon saamisen nukahtamiseen, vaikkei itse syöttöön nukahtaisikaan. Iltasyötön jälkeen voi vielä esimerkiksi pukea yöpuvun tai laulaa unilaulun. 


Siinäpä ne. Vinkkejä löytyy varmasti eri lähteistä loputtoman paljon, mutta nämä pystyn ainakin itse allekirjoittamaan. Tällä hetkellä oma makkarimme on noin 10 astetta liian lämmin, ja pimennysverho ei todellakaan ole nimensä veroinen. Ja se kyllä todella näkyy yöunissa, jotka olivat jo ehtineet kasvaa aika mukavan pituisiksi. Kannattaa siis tarkistaa, onko oman vauvan kohdalla jokin yllä mainituista asioista pielessä, jos yöunet eivät ole toivotunlaisia.


Kommentit